מדוע תינוקות פולטים ומהם הדרכים להקל עליהם?
כן, זה לא נעים להרים את גוש המתיקות שלכם ופתאום לקבל שפריץ של פליטה לפנים. אבל החדשות הטובות הן שפליטה היא טבעית ונורמלית לחלוטין, כך שחוץ מכתמים וריח חמוץ, הם לא מהווים בעיה בריאותית כל כל עוד התדירות נמוכה. בואו נראה למה תינוקות פולטים ומה אפשר לעשות עם זה? הכל כאן בכתבה.
על פי מחקרים, כ- 50% מהתינוקות פולטים, כאשר התופעה מתעצמת בגיל 3 חודשים ומעלה, אך חולפת לרוב בגיל חצי שנה עד שנה, או עד שהתינוק מצליח להחזיק בעצמו את הבקבוק או משלב מזונות נוספים פרט לתמ"ל/הנקה. בממוצע, תינוק פולט בין 3-4 פעמים ביום, ולכן תמיד מומלץ להסתובב חיתול טטרא לכל מקרה. פליטות באופן כללי הן לא תופעה חריגה אשר דורשת התייחסות טיפול רפואי, עם זאת לא נעים לחטוף שפריץ ריחני ולהסתובב באופן תמידי עם ריח חמוץ וכתמים על הבגדים, כן… לכולם זה קורה, אתם לא לבד בסיפור.
למה תינוקות פולטים?
הפליטות של התינוק נוצרות עקב אי בשלות של מערכת הבליעה, כלומר השסתום מתפקד באופן לקוי, ולכן כאשר מערכת הבליעה מתפתחת כראוי עם גדילתו, התופעה חולפת מעצמה. דבר נוסף, בעת המעבר למזון מוצק, מערכת הבליעה מתרגלת ומתפתחת, מה שגם תורם להעלמות התופעה. בכל מקרה, חשוב לדעת שכאשר התינוק אוכל, המזון עובר לוושט ולאחר מכן לקיבה, וביניהם קיים שסתום שתפקידו למנוע את עליית המזון כלפי מעלה. מכיוון שהמערכת עדין לא בשלה, המזון לעתים עולה.
כפי שאמרנו, פליטת הן שכיחות מאוד בקרב תינוקות ואינן מהוות סכנה, כל עוד התינוק עולה יפה במשקל ונינוח. אולם במקרה שהתינוק פולט כמויות גדולות של אוכל, מסרב לאכול או יורד במשקל, מומלץ להתייעץ עם רופא.
כיצד אפשר להקל על התינוק (ובעיקר על מכונת הכביסה שלנו)?
ראשית, מומלץ להצטייד תמיד עם חיתול טטרא, במיוחד כשמרימים את התינוק לגרפס. אפשר גם לשים לתינוק סינר ובגדים שקל להחליף. אפשר גם לפרוס סדינית על משטח המשחקים או על המיטה, כך למנוע חדירה של הפליטה למזרן.
יש כמה דברים שאפשר לעשות כדי לצמצם את הפליטות:
להאכיל את התינוק במצב מאונך
האכלה במצב מאונך מסייעת מאוד, אך כדאי להקפיד גם על גרפס טוב בתום כל ארוחה. חשוב להבין שאוויר כלוא (גרפס) עלול לצאת החוצה יחד עם שאריות האוכל, ולכן כדאי להיות מוכנים.
המנעו מהאכלת יתר
פעמים רבות פליטות נגרמות כתוצאה מהאכלת יתר, מה שגורם לקיבה לעומס ורצון להוציא החוצה את עודף האוכל. זו הסיבה שמומלץ לעקוב אחר כמויות האוכל במקרה של תמ"ל/זמן האכלה במקרה של תינוק יונק. בכל מקרה, העדיפו להאכיל בכמויות קטנות ובתדירות גבוה.
הטיפול בתינוק לאחר הארוחה
כאשר התינוק סיים לאכול, החזיקו אותו במצב אנכי או לחלופין במנשא לפחות כחצי שעה. הקפידו שלא להקפיץ אותו/לטלטל, לשים אותו בנדנדה/סל קל מתנדנד או לבצע פעולות תזזיות אשר עלולות לגרום לאוכל לעלות למעלה ולהיפלט החוצה. במידה ותרצו להשכיב אותו לישון בתום הארוחה, הגביהו מעט את המזרון שלו במקום של הראש, כך יפחת הסיכוי שלו לפלוט.